Tuesday, August 25, 2009

Topeng Muka

Pertama kali semalam ke bazar ramadhan di area Bandar Kinrara. Walaupun baru pukul 5 ptg, tapi jalan dah mula penuh dgn kereta. Orang pun makin lama makin ramai. Bila orang dah mula ramai, mula lah rasa tak sedap ati jer nak jalan2 tgk2 makanan yang dijual dengan dekat. Tambahan, cuaca panas terik sangat petang semalam. Dugaan betul di awal ramadhan ini kan?

Bila orang dah mula ramai dan bersesak2, barulah rasa amat selamat sebab saya dan suami tercinta awal2 lagi dah mula pakai topeng muka. Walaupun ada yang memandang sinis melihat kami, tapi kami tak peduli pun. Mungkin mereka menganggap bahawa orang2 mcm kami yang memakai topeng muka ini adalah pembawa H1N1, dan mereka yang sihat tidak perlu memakainya? Tidakkah mereka tahu yang dengan memakai topeng muka ini dapat melindungi diri dari dijangkiti? Takkan dah kene penyakit ini, baru mereka nak memakainya? Cuma rasa kesian, pada ibu2 mengandung dan kanak2 yang dibawa bersama mereka dengan selamba tidak memakai topeng muka. Tidak takutkah mereka dengan penyakit kali ini? Adakah diri kalian sudah cukup kebal?

Minggu lepas kami ke hospital swasta di Ampang. Rata2 pesakit mahupun pelawat memakai topeng muka. Malah pintu masuk utama di lobi juga di kawal oleh kakitangan hospital untuk menjalankan pemeriksaan suhu badan ke atas ke semua pelawat yang keluar masuk. Termasuklah kami. Pemakaian topeng muka seakan menjadi satu kewajipan kepada kami sekiranya perlu keluar ke tempat2 awam.

Temujanji saya sepatutnya pada pukul 10.30 pagi, tapi entah mengapa ramai pula pesakit yang datang pada hari itu. Akhirnya, saya hanya dapat bertemu doktor 4 jam kemudian. Rasanya hospital swasta dah sama macam hospital kerajaan. Ingatkan bila kita ke hospital swasta, kita akan diberi layanan istimewa dan cepat. Tapi, sama saja. Bayaran tetap mahal. Bayangkan setiap kali rawatan, saya dikenakan charge rawatan tidak kurang dari RM200. Adilkah?

Eh, dah melalut rupanya saya ni. Memula cerita pasal topeng, sekarang cerita pasal bayaran hospital pula. Tak ke jauh perginya tu. Haha...

Okey lah, sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, diharapkan kita semua mendapat keberkatan dan pahala yang berlipat kali ganda di atas amalan puasa kita pada kali ini.

2 comments:

Manje said...

slmt berpuasa cik aida.
ek~!! puasa ke ni~???
ada baiknya kalau pakai topeng bila berada ditempat yg penuh sesak. selain dari mencegah penyakit ia juga dapat menghindari dari terhidu bau yang tak di ingini kan, teeheehee....

Airizz said...

salam cik manje.. ish, puasa lah ;) betul tu, kene pakai topeng ni sentiasa kalau nak ke tmpt2 awam.. :)

Post a Comment