Tuesday, December 29, 2009

Pengalaman Bersalin

Atas permintaan seseorang, saya ceritakan pengalaman bersalin saya pada semua..

8 Oktober '09

Mengikut perkiraan doktor, tarikh due bersalin saya adalah pada 8 Oktober '09. Saya juga telah mengambil cuti beberapa hari awal sebagai persediaan untuk bersalin. Badan pun sudah tak larat lagi nak bergerak banyak untuk ke tempat kerja. Namun tanda2 awal atau rasa sakit untuk bersalin langsung masih belum ada...

9 Oktober '09

Masih menunggu tanda2 namun tiada.

10 Oktober '09

Tunggu..

11 Oktober '09

Tunggu lagi... hurrmm...

12 Oktober '09

Ambil keputusan untuk ke Ampang Puteri bertemu doktor. Dah overdue 4 hari. Masuk sekejap ke Labour Room untuk buat ujian CTG. Sudah berlaku sikit kontraksi. Doktor bagi pilihan samada untuk terus menunggu atau terus masuk wad. Doktor scan baby kat dalam ok, takde ape masalah pun.

So, after bincang2 dgn hubby & mak, kata sepakat telah dibuat. Wad telah di book untuk kemasukan pada malam hari tu gak. Packing barang2 untuk dibawa ke hospital dan bertolak lepas maghrib. Pelbagai perasaan bercampur baur timbul sebab seumur hidup saya tak pernah sekali pun saya dimasukkan ke hospital. Mujur hubby sudi menjadi peneman setia sepanjang berada di hospital.. Thanks syg..

13 Oktober '09

5.00 pagi ~ Nurse dtg untuk beri ubat. Induce! Sakit sekejap. Kontraksi masih di peringkat awal.

12.00 tengahari ~ Masih belum ada apa2 tanda. Doktor beri lagi induce. Induce kali ke-2! Fuuhh...

10.00 malam ~ Doktor arahkan saya dipindahkan ke Labour Room.. Hubby tido di wad, manakala saya tido di Labour Room. Sorang2!

14 Oktober '09

5.00 pagi ~ Masih belum terasa sakit apa2. Jadinya, induce kali ke-3! Arghh!

10.00 pagi ~ Waktu ni, kontraksi dah mula memuncak. Setiap 5 minit. Tapi jalannya masih belum buka.. Baby masih ok kat dalam. Seronok agaknya baby dok kat dalam sampai takmo keluar dari perut ibu nya ni.. huhuhu...

12.00 tengahari ~ Bincang2 dgn doktor. Doktor beri peluang untuk tunggu saja atau bedah. Terpulang pada patient. Sebab baby kat dalam ok. Namun akhirnya kata sepakat dicapai. Saya memilih untuk dibedah. Sebab? Sebab saya dah terlalu letih melalui kontraksi. Saya takut andai saya tak punya tenaga pula untuk bersalin normal nanti.

1.45 petang ~ Saya ditolak ke bilik bedah. Hanya Tuhan saja yang tahu perasaan saya kala itu. Rasa sebak sangat bila menatap wajah hubby dan mak yang setia di sisi saya. Kemaafan dipinta andai mungkin itu saat terakhir yang saya ada. Ajal maut tiada siapa yang tahu. Kematian semasa bersalin adalah satu perkara yang sentiasa dalam fikiran saya saat itu. Saya hanya berdoa dan bertawakal pada Tuhan. Saya redha andai itu berlaku..


2.15 petang ~ Alhamdulillah, saya selamat melahirkan seorang bayi perempuan comel seberat 2.9kg. Dapat tidur bersama baby sepanjang malam walaupun masih tak dapat bangkit dari katil lagi.

15 Oktober '09

Saya masih tak dapat bangun dari katil dan doktor masih larang saya daripada makan. Lapar!

6.00 petang ~ Gagahkan diri untuk bangun. Tuhan saja yang tahu kesakitan yang saya alami. Ini salah satu ujian dariNya. Saya harus kuatkan semangat. Berkat dari pertolongan dan sokongan daripada hubby dan nurse di situ, akhirnya dapat juga saya bangkit dari katil. Pedih terasa di seluruh bahagian perut. Saya harus kuat. Baby terpaksa dihantar ke bilik nursery sebab saya tak mampu untuk menjaganya pada malam itu. Kesakitan yang teramat sangat. Tambahan, saya perlukan rehat.

16 Oktober '09

Saya masih berada di hospital. Sudah boleh berjalan tapi teramat perlahan. Ramai pelawat dan saudara mara yang datang. Terharu sebab dapat banyak hadiah dan hamper dari mereka. Thanks all!

17 Oktober '09

Balutan luka telah dibuka oleh doktor. Alhamdulillah, luka saya cepat kering. Dan saya dibenarkan pulang. Syukur.

Saya telah berada di hospital selama 6 hari sebelum dan selepas bersalin. Pengalaman ini banyak mengajar saya erti sebuah pengorbanan seorang ibu.

Monday, December 21, 2009

Sofea jalan2..

Diperkenalkan ini Sofea, anak kesayanganku
Kejap je masa berlalu kan?
Weken lepas first time bawak dia jalan2 gi shopping kat jusco naik stroller..
Ingat nak bagi dia hepi, rupanya dia bantai tido dlm stroller.. Huhu..
Semalam lak try bawak dia gi kenduri kawen..
Pun dia bantai tido gak..
Dah nak balik baru nak bukak mata, tapi terus mengamuk nak susu..
Ape pun, Sofea tetap anak ibu...
Muaahhhss...

Friday, December 11, 2009

Fuhhh.. fuhh....

Salam semua..

Walaaa.. lamenyer tak update blog ni. Dah berabuk. Fuh.. fuhhh...

Dah seminggu saya start keje semula. Dah lama tak keje rasa mcm malas jer nak gi keje. Asyik tingat sofea kat umah jer.. uhukkk... rindu laa.. tu la orang kata, bila dah ada anak sendiri nih, perasaan jadi lain. Perkara lain sume dah tak penting, yang penting kepala asyik ingat kat baby jer.. Rasa macam tak nak keje, pastu nak dok umah jer jaga baby.. bole gitu? haihh... tak boleh maaa... dok kl ni tak cukup kalau sorang je keje... isk...

Habis je pantang, terus duk umah baru. Alhamdulillah, penantian kami berakhir juga. Duduk rumah sendiri. Ada kehidupan sendiri. Pagi2 dah jadi rutin harian hantar sofea ke rumah mak mertua, then baru gi keje. Kdg2 terbabas gak bangun pagi. Yelah, ada anak kecik nih, tidur pun tak menentu. Time tgh2 malam tu la dia bangun nak ajak kite main2. Huh, sabar je lah.

Kalau boleh macam2 nak cite kat sini. Tapi masa n keadaan tak mengizinkan. Skrg ni pun opis sibuk nak wat annual dinner. First time tu saya nak gi annual dinner next week. Takde pengalaman sebelum2 ni pun. Baju pun dah siap sewa. Kene ikut tema. Kalau tak, malu la sume org pakai ikut tema. Isk, takpe lah, sesekali ape salahnya. Harap2 ada lucky la utk lucky draw nanti.. Tv LCD tuh.. huhuuh...