Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010 Genap 2 tahun di sini

Yaa.. Hari ini 20.10.2010 genap 2 tahun saya bekerja di sini. Tak sangka rezeki saya masih di sini lagi. Tak pasti sampai bila. Kalau ada rezeki lain yang lebih di luar sana, mungkin akan dipertimbangkan =). Dah selesa sangat di sini dgn environment & colleague, workload juga tidak membebankan. Buat kerja dengan selesa & releks tanpa stress & tekanan. Cuma yang ada stress emosi & dalaman yang tidak ada kene mengena dengan kerja. Apa daa... Hehe..

Resume pun sudah 2 tahun tak berupdate. Jobstr*et apetah lagi. Sumer dah out dated. Bila la nak update ni.. Angan2 nak sangat keje gomen, tapi gi exam dah berpuluh kali, satu pun tak sangkut.. Aduhaii... Belum rezeki lagi agaknya...

Monday, October 18, 2010

Lama betul tak update..

Ye.. mmg lama dah tak update.. Bz dengan kehidupan sejak bergelar isteri & ibu.. hihi.. Siang bz bekerja + part time bisness, malam pulak bz jadi surirumah.. Rutin harian yang sama dan tak penah putus2.. haisshh..

Banyak cerita boleh dikongsi di sini, tapi tangan pulak malas betul nak menaip.. Last2 cerita tu dah basi, so dah jadi tak best lak + takde mood dah nak cite..

Raya hari tu adalah buat sikit jamuan raya kecil2an.. Ada yang di jemput, ada yang tak sempat di jemput.. Jgn kecik ati ya pada yang tak dijemput.. Bukan takmo jemput, tapi tak sempat.. Maklumlah, last minit punya cadangan tuh.. Pada yang dijemput & tak datang, KENAPA tak datang ya?? Puas tau tunggu2 tapi batang hidung pun tak nampak.. Tahun depan kalau ada rezeki nak buat lagi, takmo dah jemput lagik.. Sedey i tauu!!


14 Oktober yang lepas, genap usia Sofea 1 tahun.. Alhamdulillah, anak ibu membesar dengan sihat & cerdik! Moga jadi anak yang berguna & juga solehah ye syg! Muahs!



Sofea berposing jam 5 pagi pada 14 Oktober 2010... 1 year old!!

Friday, September 24, 2010

Salam Aidilfitri

~Sofea adalah orang yg pertama siap berbaju kurung di pagi raya~

Rasanya, masih belum terlalu lambat untuk saya mengucapkan Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin buat semua rakan2 blogger yg mengenali. Mmg saya akui saya mmg sudah jarang sangat update blog ini sejak aktif ber bisness online ni. Apetah lagi nak melawat blog kawan2 yg lain. *sigh

Raya hari tu, saya beraya bersama keluarga mertua pada hari raya pertama di Kajang. Selepas solat Aidilfitri, kami berkonvoi balik ke kampung sebelah mak mertua di Kota, N9. Tidur semalam di sana dan kami balik ke kampung family saya pula di Alor Gajah, Melaka. Perjalanan hanya mengambil masa setengah jam saja. Hehe.

Hari raya ke 3 dari Alor Gajah, kami terus zaasss ke Ipoh, ke rumah ibu saudara hubby. Kemudian bermalam di Tapah, juga rumah ibu saudaranya. Sempat la kami beraya ke 2,3 buah rumah saudara di sekitar Tapah & Kampar. Malam esoknya, pukul 8.30 malam kami zass balik ke Kajang, dan sampai di rumah hampir ke pukul 12mlm.

Hari selasa tu, kami lepak2 di rumah saja, sebab esoknya rabu saya sudah kerja semula. Pergi keja pun syarat jer, masih dalam mood raya lagi.. Huhuuu...

Macam mana raya anda? Mesti seronok kan... :)

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

Selamat Berpuasa untuk semua kawan2 yang beragama Islam. Semoga Ramadhan kali ini menjanjikan seribu satu rahmat buat kita seluruhnya..

Tak lupa juga si tecik ini sibuk jugak utk bangun jam 5 pagi untuk sama2 bersahur (tapi dia ralit tgk org berzikir kat astro oasis)..

Monday, August 2, 2010

I'm back!!

Fuuhhh.....!!! Habukkk!!! Accummmm!!! Ops!

Aiseh, lama sungguh tak jenguk blog ni.. Dah berhabuk setebal buku dah... Sejak menjalankan bisness online (secara part time) ni, dengan kerja lagi, mmg tak menang tangan di buatnya..
Tapi syukur Al-hamdulillah, bisness berjalan lancar.. Ada rezeki di situ kalau kita berniat baik dan ikhlas :)

Seronok bisness online mcm ni.. Masa kita flexible.. tak terikat.. masa lapang dapat di isi dengan aktiviti2 bisness ni... banyak kebaikannya.. tak terkira! Tapi nak kata untung ratus2 tu takde la.. Apelah sangat bisness baju baby and kids mcm ni, bukannya untung sampai boleh bukak kilang pun.. hehe..

Cuma sejak berjinak2 bisness online ni, byk yg saya dapat belajar.. Terutama tentang melayan kerenah customer. Ada customer yang senang jer deal, bayar & setel! Tapi tak kurang jugak ada customer yg byk songeh! Nak itu, nak ini, nak tukar lah, macam2! Nape tak tgk size & ukuran terlebih dahulu sebelum membeli? Tu belum masuk lagi yang dah order itu ini, sampai cecah RM 200, end up ape yang jadi? Hilang, senyap!! Mula2 mmg sabar, sabar dan sabar.. last2 bila takde respon, sms tak berjawab, call tak berangkat, email tak ber reply, last2 biar mcm tu jer.. Mmg dah blacklist dah orang2 mcm ni. Sorry ya, kalau order lagi, mmg takkan di layan!

Bukannya apa, kalau korang dah order dan kita dah reserved brg2 utk korang, tak ke peluang tu dah tertutup utk potential customer lain yg betul2 nak beli brg tu? Tak baik lah buat mcm ni kan?? At least kalau tak jadi tu, inform la awal2.. takde la buat kita tertunggu2... Kita pun tak kan nak marah pulak kalau u all tak jadi amek.. haisshh!!!

Ok la, nanti cite lagi, nak kena sambung wat keje plaks.. see u later!

Friday, May 14, 2010

Tiket Final


As IR*S adalah salah satu penaja terbesar sukan Badminton Piala Thomas & Uber kali ini, maka dgn ini saya ada DUA tiket free untuk masuk ke final ahad ini. Anda mahu? Ermm... RM200 boleh? Ekekeke...

p/s: Bangga beb banner IR*S berdiri megah di tepi gelanggang! Tabiikk!!! :)

Sofea 7 bulan

~ Gambar semasa akikah berusia 4 bulan ~

Hari ini genap Sofea 7 bulan..
Alhamdulillah Sofea makin sihat dan bijak sekarang..
Ibu dan abah sayang Sofea sgt2... :*

Tuesday, April 20, 2010

Family Day @ Port Dickson

Last week kami satu family ke PD untuk family day. Kami menetap di Casa Rachardo Beach Resort. Kami sewa hotel merangkap apartment. Satu apartment ni ada 3 bilik tidur, 3 bilik air, kitchen, meja makan dan sofa. Hotel ni menghadap laut dan swimming pool . Mmg giler cantek view dari balkoni.

Sila abaikan brg2 yang bersepah itu...

Perabot sume jenis classic & old school...

view swimming pool...

view laut.. air pasang surut...

~Ibu, cepatlah! Sofea nak mandi kolam nih!!~

~Kapten kapal sedang mencari arah~

Lawak gile tgk gambar si kecik nih. Terkekek2 kami sekeluarga tgk gelagat dia mandi kolam. Serius giler muka. Tapi kaki gedek2 gak dlm air. Suke la tuh. First time mandi kolam. Sampai sana baru beli pelampung n baju mandi. Kat rumah sendiri ada swimming pool tak penah mandi, ni kat PD baru nak mandi. Hehe.

Sesekali satu family gi holiday mcm ni kan best... Dulu kecik2 selalu ayah bawak kami gi holiday2. Ni dah besar2 masing2 dah ada keluarga.. masing2 sibuk.. mmg susah nak berkumpul macam ni selalu...

Monday, April 19, 2010

Selamat Hari Lahir Ayah

19 April 2010
SELAMAT HARI LAHIR
yang ke 56 tahun untuk AYAH tercinta..
Semoga panjang umur, sihat-sihat selalu dan dimurahkan rezeki...
Kami semua sayang ayah...

Wednesday, April 14, 2010

Selamat Hari Lahir...


Sofea Nabiha,
Hari ini 14/04/2010 genap berumur 6 bulan..
Anak ibu sudah besar..
Sudah pandai bermain..
Sudah pandai kenal orang..
Sudah pandai mengada2 bila nampak ibu balik dari kerja..
Sudah pandai macam2..
Dan yang paling penting, sudah pandai MAKAN!! Yeaayyy!!...

Dan sempena bulan ini,
Ibu dah buat satu blog baru..
Blog bisness baby wear...
Sebab asalnya ibu adalah pembeli baju baby girl yg tegar
Kawan2 ibu Sofea yang berminat boleh berkunjung ke sini...
http://sofeababywear.blogspot.com/
Ada byk pilihan pakaian baby dan kanak2 di sana..
Kasi support la ibu Sofea ni yer.. Hehehe...

Thursday, April 1, 2010

Rezeki...


Bulan Januari lepas dapat bonus.. Bulan Mac dapat increment.. Alhamdulillah, rezeki Sofea agaknya nih... :)

Ni yang cancel nak cari keje lain nih... muehehee....

Tuesday, March 30, 2010

If you think...

"If you think I'm cute, you should see my mom"

Cute kan?? Dapat lagi baju yang dibeli. Suke gile baju ni sbb ada ayat best camni. Mmg puas hati tapi baju agak besar sikit, so kene tunggu Sofea besar sikit baru boleh pakai.. Hehe..

Ni tgh berkira2... mcm nak ceburi bisness online jual baju baby la.. sbb tgk blog n website jual baju baby, sambutannya mmg luar biasa giler... pergghh... best best... tapi err... "Syg, nak modal boleh?" hehe..

Friday, March 26, 2010

Contest : Muka Garang Si Kecil


Nama Penuh : Sofea Nabiha Bt Mohd Rizza Azrim
Nama Manja : Sofea
Tarikh Lahir : 14 Oktober 2009
Nama Ibu : Aida
Nama Bapa : Rizza
Email : aida323[at]gmail.com

•Jadi follower blog ni (terima kasih :P) - DONE!
•Copy banner kat atas dan letakkan kat side bar blog memasing berserta link ke en3 ini - DONE!
•Upload sekeping gambar anak yang umurnya antara 1bulan ke 3 tahun (muka kena serius or garang ye..) - DONE!
•Sertakan sekali nama penuh dan manja anak, tarikh lahir, nama ibu bapa dan email untuk dihubungi - DONE!
•Dah siap semuanya, tinggalkan komen kat entry ini berserta link sekali - DONE!

*First time join contest macam ni. It's only just for fun! ;)

Thursday, March 25, 2010

Dan lagi...

Dua hari lepas dapat bungkusan lagi. Kali ni dibeli daripada Mayangsari.

Lama giler aku usha baju ni.
Akhirnya dapat jugak cari harga yang ditawarkan paling murah.
Hahaha! Puas! :p

Macam biasa, ini budak tomey kene paksa try-test baju baru.
Oh ya, sila abaikan diapers yang digunakan. Hahaha!

Baju cantik.. Design lawa...
Material bagus... Jenama branded la jugak..

Tapi...
Kenapa size 18-24months muat2 jer utk budak tomey ini?
*Ibunyer saje beli saiz yang agak besar supaya dapat pakai lama...
Padahal budak tomey ini belum pun masuk 6 bulan?
Atau sebab budak tomey ini gemuk berisi
atau
cutting baju tu yang kecik?

Ish, tak puas hati sikit laarrr.... !

Tuesday, March 23, 2010

Lagi Gila....

Beli lagi!! Gila!
Yaa... aku sudah gila!
Macam sudah gian.
Dan kini makin menjadi-jadi!
Adooiiii !!

Dan inilah mangsanya! Haha.. puas hati aku! :p


Sumber belian adalah daripada sini.

Dan hari ini.. aku masih membeli-belah lagi!.. @#$%^&*!

Wednesday, March 17, 2010

Vacation

Kalau pegi kenduri kawen sahabat diluar kawasan boleh dikira pegi vacation tak? Hehe.

Alkisah weken lepas kami anak-beranak ke kenduri kawen sahabat opismate di Ampang, then kami terus shoot ke Jerantut, Pahang. Dua2 sahabat kawen. Kenduri kawen di Ampang kami pergi awal. Jemputan pun tak ramai tiba lagi, so takdela si kecik tu meragam. Tambah cuaca pulak sekarang ni tak menentu. Lepas makan jumpa pengantin kat dalam. Aiseh, pengantin belum siapla. Tengah bersolek lagi. So tak dapatla bergambar bersama pengantin.

Dalam pukul 12.30, kami minta diri dan terus bertolak ke Jerantut, Pahang. Ada kenduri kawen juga keesokkan harinya. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam (berhenti setengah jam di R&R Temerloh). Kemudian kami exit di Chenor dan terus menuju ke Tekam, melalui jalan Felda Jengka. Jalan sungguhla teruk. Terlompat-lompat saya dan Sofea di pangkuan saya di tempat duduk belakang, sungguh tak selesa. Kesian betul kat si kecik sorang tu. Mesti sakit-sakit badan.

Akhirnya dalam pukul 4.40 ptg kami selamat tiba di Felda Residence Tekam. Tempat penginapan kami. Sungguh jauh di hujung ceruk benua Pahang. Adooii!! Sakit pinggang i tauuu!!

Arrghh.. penatnyerr sayerrr!!

Si Sofea tu sampai2 je dalam bilik terus guling-guling atas katil. Sakit badan agaknya lenguh duduk dalam kete lama sangat. Kesian dia. Petang tu kami bersiap2 untuk keluar jalan-jalan di sekitar Bandar Jerantut. Maklumlah, kami tak pernah sampai ke sana. Perjalanan pun amek masa dlm 20 minit juga. Jalan sungguhla teruk. Terlompat-lompat lagi. Aduss. Bandar ni takde lah happening sangat.

Masa kami sampai di bandar tu pun, hari dah hampir senja. Jadi kedai-kedai banyak yang dah tutup. Kami pun takdelah turun singgah mana-mana kedai pun. Kedai makan pun takde yang menyelerakan. At last kami patah balik ke Tekam untuk dinner. Tapi Si Sofea dah tertido pulak, jadinya kami hanya tapau makanan dan makan di bilik saja.

Pagi esoknya, kami bangun awal untuk breakfast. Terpaksa kejutkan Sofea pagi2. Sian dia. Dengan tak mandinya, kami menuju ke cafeteria. Makanan yang disediakan takdelah banyak mana. Cukuplah. Cuma yang bestnya, sepanjang berada di cafeteria, Sofea asyik tersenyum jer. Pantang nampak orang, mesti senyum. Sampaikan makcik-makcik dan budak-budak kat situ suke tegur dan mengagah dia. Alahai, ramah betul anak ibu nih! :)

Sempat juga kami singgah di swimming pool. Tengok je tapi tak mandi pun. Cuma Sofea seronok sangat bila saya celupkan kaki dia dalam air pool tuh. Sungguh teruja anak dara comey tu main air. Huhu...

Kami check out dalam jam 12 tengahari. Terus menuju ke Felda Lepar Utara 1 untuk ke kenduri kawen sahabat hubby. Perrghh.. jauh giler. Jalan lurus, tak rata, terlompat-lompat lagi, naik turun bukit. Rasa macam nak pegi ke hujung dunia yang tak sampai-sampai! Dalam sejam kemudian baru kami sampai. Cuaca panas sangat-sangat. Berpeluh-peluh Sofea. Sungguh tak selesa. Tak lama di situ, kami minta diri dan bertolak balik ke KL.

Tobat tak kan ke sana lagi. Huhu...

I need a vacation! A REAL vacation! Nexxttttt!!!!!... Coming soon in May :) Insya-Allah...

Friday, March 12, 2010

Model Nasi Ayam..

Bulan lepas semasa perjalanan balik ke kampung di Melaka, kami singgah makan di sebuah restoran Nasi Ayam Gemas. Sape orang Johor mesti tau nasi ayam ni adalah favourite makanan di Gemas. Tapi kami taklah pergi sampai ke Gemas semata2 nak makan nasi ayam ni. Kami cuma singgah di salah satu branchnya yang terletak di Senawang, N9.

Leka makan sampai kami terlupa nak snap gambar restoran ni. Sungguh cantik susun atur restoran ni ditambah dengan pilihan untuk ruang makan di luar atau di dalam yang ber air-cond. Menu yang ada hanyalah nasi ayam sahaja. Dah nama pun restoran nasi ayam, so mestilah jual nasi ayam jer kan. Hehe. Tapi nasi ayam ni mmg special. Nasi yang sedap, ayam yang agak2 garing dan sup yang best. Kalau lapar sgt kene lah order extra nasi sebab nasi yang diberi agak ciput sikit.

Bukan nak cite pasal menu asalnya, tapi nak cite pasal servis yang diberikan. Kebanyakkan restoran yang kita pergi mesti ada sediakan kerusi makan untuk kanak2 kan? Restoran ni macam tu gak. Ada kerusi makan untuk kanak2 tapi yang bestnya untuk bayi mereka juga sediakan 'car seat' yang boleh diletakkan di atas meja makan. Jadi kami dapat makan dengan enjoy!

Tapi... Oh tidak! Tak sampai 5 minit duduk dalam 'car seat' itu, Sofea mula menangis. Dia tak suke gamaknya dok dalam mende alah tuh.. Alahai anak ibu...

Note : Barang yang saya shopping dah selamat tiba semalam .. yeahhooo.. best, best!!

Tuesday, March 9, 2010

Kan dah kata...

Kalau mengikut entry saya yang lepas-lepas, saya mmg sudah giler shopping online. Bukan shopping barang2 saya, tapi shopping brg2 berkaitan baby. Sejak ada anak ni, brg2 saya sudah jatuh tempat ke-2, tempat pertama adalah brg2 si kecik tu.

Setiap hari, sampai je ofis, website pertama saya akan buka adalah website online shopping (sila rujuk senarai 'fav online shopping' di ruang sebelah). Hari-hari. Dari pagi sampai ke petang. Saya tak kan jemu surf. Mana tau kot ada brg2 yang boleh dibeli. Ahaks!

Dan kali ni, saya nak shopping lagi. Bukan saja2 nak beli. Tapi ada kegunaannya dan yang paling penting, On Sale! :)
Nursing Poncho ~ blouse boleh digunakan untuk menyusukan anak di tempat awam :)
(saya mmg ada masalah menyusukan anak di shopping complex)

Head Support ~ boleh letak dalam stroller / car seat

Buku panduan ~ boleh dijadikan panduan dalam penyimpanan susu ibu :)

Dan akhir sekali..

Wrist & Ankle Rattle ~ mainan sesuai untuk baby berumur 5 bulan :)

Saya membuat semua pembelian di sini.

Wednesday, March 3, 2010

Takde ape..

Sebenarnya nak updet, tapi tetibe trus blur tak tau nak updet ape kat sini. Cerita byk tapi mcm dah basi. So nak cite pun dah takde feel.. Hehe..

Tapi, takpelah, cite dah basi pun, tetap nak cite gak.. hehe.. Eh tapi takde la nak cite ape pun, just nak tepek gambar je lah... Gambar sekitar Majlis Aqiqah Sofea bulan lepas yang di shoot oleh OP kami iaitu mattranggie (OP yang sama pada majlis perkahwinan kami dulu).. Hanya majlis yang sederhana yang dihadiri sanak saudara dan jiran tetangga sahaja...

Akhirnya, terabadinya kenangan di sini..

Monday, February 22, 2010

Akhirnya...

Ingat tak entry lepas saya ada kata nak beli 'sesuatu' tu kan? Akhirnya, hari ini tercapai jugak impian saya nak dapatkan mende alah ni.. Excited giler bile dapat call dari warehouse dept yang mengatakan barang yang saya order dah sampai... Yahooo! Hope Sofea suker la worm ni.. heheh...

Oh ya, tahniah pada elly atas kelahiran cahaya mata keduanya.. :)

Wednesday, February 17, 2010

Tak kira! Nak jugak!

Sejak ada anak ni, kalau online tu rajin jer surf website2 yg jual barang2 baby secara online. Daripada baju baby sampai lah ke toys. Sume saya tengok. Terutama sekali toys la. Geram jer tgk toys yang cute2 dan berwarna-warni. Tu belum masuk lagi baju2 dan aksesori2 baby yang kuit miut tu.

Kalau gi jalan2 tu, pantang nampak kedai baby, mesti nak singgah. Kat jusco pun sama. Tempat pertama di tuju adalah ke bahagian barang2 dan baju2 baby. Rasa nak rembat jer sume baju2 baby yg cantik2 kat sana. Tambahan baju baby girl lagi lawa2. Geram jer tgk.

Oh ya, cakap pasal toys tadi. Banyak toys yang saya aim nak beli. Sampai dah tak tertahan dah nak beli nih. Hehe.. Mak lagi gedik nak beli dari anak sendiri.

Rasa nak order ni la. Beli online jer. Tak kira! Haha!

Sumber : Klik sini

Pastu nak kumpul duit nak beli ni la pulak.. Agak mahal jugak la mende alah nih...


Sumber : Klik sini

Tapi.... nanti nak ke si kecik itu duduk main dalam mende alah nih.. Kang beli mahal2 dia takmo duduk lak.. aihhh...

Cuti CNY

Kan dah kata, department saya kosong sepanjang minggu ni.


Department saya tinggal 2 orang jer staff. Yang lelain still mood CNY looorrr....

Friday, February 12, 2010

Kosong..

Ahad ni CNY, so mcm biasa lah, office ku akan jadi sedikit lengang dan kosong. Dah nama pun office ramai staff berbangsa cina, so ramai lah bercuti sampai minggu depan terus menerus. Yang tinggal hanyalah bebudak melayu termasuklah saya. Bos2 pun ramai yang 'terbang'. Jadi mari kita hooreeyyy!! :)

Emosi 1 : Dpt tau sorang member ofis ni peknen kembar, tapi takde keturunan kembar langsung. Apekah saya pun boleh? Ada hati tuh.. ish ish.. tak bleh, tunggu lagi 2 tahun baru boleh :p

Emosi 2 : Nak balik kampung tapi tak dpt green light.. :(

Monday, February 8, 2010

Not recommended!

Jumaat lepas ke restoran satu ni kat area Bandar Baru Bangi. Nak celebrate bday boy sorang ni. Sebab dah tak tau mana dah nak gi makan, so pilih tempat ni je la. Kedai pun nampak menarik kan? So dah nama pun restoran steak, haruslah order steak kan. First try, order beef steak + lamb + prawn (combo). Hubby lak order steak gak.


Sekali sampai, errkk! Terkedu jap. Perkataan pertama keluar dari mulut ialah "cinonet jer? kenyang ke ni?" Akhirnya kami pulang dengan hati yang penuh kesal. Mahal dan tak berbaloi. Not recommended! Sumpah tak datang lagi.